Herinner jezelf

Ontdekkingsreis ‘De Liefde en Ik’
Week 3

Welkom ,
de derde week van deze ontdekkingsreis gaat van start. Ben je er klaar voor?

Het hebben van normen en waarden is niet iets wat alleen maar een maatschappelijk belang heeft. Weten wat jouw normen en waarden zijn, helpt je in het maken van keuzes. Het geeft richting aan je leven en het vertolkt wie jij bent. Als je deze vraag serieus neemt, dan kan het niet anders dan dat je vanuit jouw ziel kunt vertellen wat jij belangrijk vindt in het leven. Zo belangrijk dat je het moeiteloos, zonder dwang en met liefde naleeft. Niet omdat het moet, maar omdat jij zo in het leven wilt staan. Omdat jij gelooft dat het bijdraagt aan jouw welzijn en aan het welzijn van de wereld om je heen.

Bij waarden kun je denken aan behulpzaamheid, trouw, vrijheid, gelijkwaardigheid, respect, integriteit, plezier hebben, gezondheid en liefde.
Enkele waarden en normen die anderen gaven zijn:

Normen van de waarde vriendelijkheid zijn:
* Wanneer ik iemand op straat tegenkom, groet ik altijd even.
* Als iemand me voorlaat, dan zeg ik dankjewel

Normen van de waarde geduld zijn:
* ik wacht rustig op mijn beurt
* ik laat mensen uitspreken voordat ik wil reageren

Normen van de waarde respect zijn:
* ik spreek oudere mensen met u aan
* ik laat de ander in zijn waarde door zijn mening te respecteren

Normen van de waarde betrouwbaarheid zijn:
* ik vertel geen leugens
* als ik mijn woord geef aan iemand, dan kan die persoon daarvan op aan

Normen van de waarde liefdevol leven zijn:
* wanneer ik iemand zie die ik lief heb, dan toon ik dat op mijn manier
* als iemand verdriet heeft of pijn dan ben ik iemand waar je terecht kunt
* ik ben met aandacht bij een ander

Mijn eerste vraag aan jou deze week

Geen zin of tijd om te lezen?

Heb je geen zin of tijd om te lezen, maar wel om te luisteren?
Beluister dan onderstaand geluidsfragment.

Hoe was jouw dag ?
Heb je meer inzicht gekregen wat jij belangrijk vindt in dit leven om na te leven? 
Tijd voor de tweede vraag van week 3 alweer!

Het kan voorkomen dat een pakketje waarden en normen zo strikt worden nageleefd, dat er weinig ruimte is. Het moet dan de manier gebeuren zoals jij vindt dat het moet gebeuren. Prima als dat voor je eigen leven geldt (hoewel het altijd goed is jezelf te vraag te stellen of je jezelf nog liefdevol benadert). Maar op het moment dat jij jouw waarden en normen een ander gaat opleggen, bijvoorbeeld aan je partner, dan moet je jezelf afvragen of dat nog klopt. Immers, wie ben jij om voor een ander te bepalen wat zijn waarden en normen moeten zijn? Ieder is toch uniek?

Ook kun je anderen veroordelen op basis van jouw eigen normen en waarden. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Ik vind dat ieder voor zich kan bepalen wat belangrijk voor hem is. Hij richt zijn eigen leven weer in zoals het bij hem past.

Het opleggen van je waarden en normen gebeurt sneller dan je denkt. Zeker als je zelf niet goed weet welke waarden en normen jij naleeft. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent welke normen en waarden voor jou belangrijk zijn, hoe je ze inzet en of je ze niet oplegt aan een ander.  

Soms kan het heel subtiel gebeuren, dat opleggen.

Zo schreef Marieke: ‘Ik heb nooit zo nagedacht over welke waarden en normen voor mij belangrijk zijn. Laat staan welke ik naleef, maar het zijn er meer dan ik dacht! Zo heb ik ontdekt dat ik het belangrijk vind om op tijd op mijn afspraken te komen. Ik ergerde me groen en geel aan een collega die dat niet deed. Nu besef ik dat ik met mijn norm haar gedrag veroordeelde en boos was op haar. Zij moest zich ook aan de afgesproken tijd houden! Nu moet ik erom lachen en doordat ik het niet meer van haar eis, is het contact een stuk fijner. Sterker nog, laatst zei ze ‘Sorry, dat ik te laat ben maar bij de opvang gaat het nooit echt van een leien dakje’. Zo zie je maar….

Mijn tweede vraag aan jou deze week

Geen zin om te lezen?

Heb je geen zin of tijd om te lezen, maar wel om te luisteren?
Beluister dan onderstaand geluidsfragment.