Herinner jezelf

Ontdekkingsreis ‘De Liefde en Ik’
Week 6

Hoi ,
week 6 van deze ontdekkingsreis gaat van start. 

In jouw leven geef je over het algemeen vaak en veel. Zo kun je zorgen voor een ander als hij ziek is, meer werken omdat iemand anders op je werk ziek is, attent zijn voor je vrienden, heerlijk koken voor je lief. Geven is belangrijk, ontvangen trouwens ook. Maar dat is weer een ander verhaal.

Je kunt op twee manieren geven. De een is volledig belangeloos en de ander heeft een haakje. En van dat haakje ben je je dan vaak niet bewust. Echt belangeloos geven is een hele kunst, het betekent dat je iets doet voor de ander waar je oprecht helemaal niets voor terug wilt. Ook geen dankbaarheid. Je geeft iets aan de ander of je doet iets voor de ander omdat jij dat wilt geven of doen. Ongeacht de reactie van de ander. Dus wanneer je vriendin er dan niets over zegt, dan raakt het je niet. Je denkt dan niet ‘Nou zeg, ze kan toch wel even dankjewel zeggen?’. Nee, je geeft iets zonder dat er ook maar iets voor terug te verwachten. Zelfs geen aai over je bol.

Zoals je wellicht al vermoed, geven we vaak met een haakje. Je wilt er dus iets voor terug. Hoe klein ook. Vaak heb je dat zelf niet eens door. Zo onbewust zijn die haakjes. Een van de meest onbewuste belangen die je bij het geven kunt hebben is het gevoel willen krijgen dat je ertoe doet. Hoe klein ook.

Mijn eerste vraag aan jou deze week

Geen zin of tijd om te lezen?

Heb je geen zin of tijd om te lezen, maar wel om te luisteren?
Beluister dan onderstaand geluidsfragment.

Hoe was jouw dag ?
Heb je vooral veel aan jezelf gegeven? 
Tijd voor de tweede vraag van deze week.

Het geven krijgt vaak de vorm van ‘zorgen voor’.  Ook hier kun je zorgen voor een ander zonder dat het geheel belangeloos is. Het gaat dan om een verdekte vorm van geven in de hoop er iets voor terug te krijgen. Wat gebeurt er met je als je naast het stoppen met geven ook zou stoppen met zorgen voor de ander? Is het überhaupt een mogelijkheid voor je (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Mijn tweede vraag aan jou deze week

Geen zin om te lezen?

Heb je geen zin of tijd om te lezen, maar wel om te luisteren?
Beluister dan onderstaand geluidsfragment.