Herinner jezelf

Ontdekkingsreis ‘De Liefde en Ik’
Week 8

Hoi ,
week 8 van deze ontdekkingsreis gaat vandaag van start!

De mensheid wordt getekend door dualiteit. Het is het een of het ander, slechts zelden denken of geloven we in en/en. Dat maakt dat we wereld ook beschouwen in tegengestelden. In zwart of wit, goed of slecht, mooi of lelijk. Met het dualistische denken ontstaat ook het fenomeen ‘Je afgescheiden voelen’. Met andere woorden jij en ik. Twee delen die gescheiden zijn van elkaar.

Maar wat nou als dualisme eigenlijk helemaal niet bestaat? Wat nou als het een verzinsel is van je hoofd? Wat nou als de twee uitersten voortkomen uit een en hetzelfde? Dan bestaat er dus geen scheiding. Dan bestaat er alleen nog maar verbondenheid.

Een voorbeeld: mooi en lelijk lijken twee tegengestelden, dus twee gescheiden zaken.

Maar eigenlijk zijn het twee uitersten van hetzelfde, namelijk van schoonheid. Dus mooi en lelijk horen bij elkaar en laten zien dat aan het ene uiterste van schoonheid mooi is en aan het andere uiterste van schoonheid lelijk.

Trouwens even terzijde: alles is subjectief. Dat wat jij mooi vindt, vindt een ander weer lelijk. Zo zie je maar weer, er bestaat geen waarheid, slechts een voorkeur. Dus ook bij het zoeken naar jouw Ware Zelf, ga je op zoek naar die dingen waarvan jij ten diepste voelt wat bij jou hoort. Dat waarvan jij vindt dat het onderdeel is van jou en jouw manier van leven.

Hier een opmerking van Ulrike:
Door dit te lezen ontdek ik dat ik heel erg in of/of denk. Dat geeft me ook altijd stress, want met het kiezen voor het ene, kies ik niet voor het ander. Maar op de een of andere manier voelt het nu anders. Als ik nu van mezelf een beslissing moet nemen, dan weet ik dat ik een voorkeur uitspreek die op dat moment voor mij goed voelt. En tegelijkertijd weet ik dat ik het ander dan niet verlies of afwijs. Het is er ook, maar geniet nu even niet mijn voorkeur’.

Mijn eerste vraag aan jou deze week

Lees hier het antwoord van Charlotte op deze vraag:
De afgelopen dagen denk ik veel na over deze vraag. En ik weet het antwoord niet. Alleen dat al zet me aan het denken. Wat is mijn verbinding met mezelf? Die moet er toch zijn? Maar ik merk dat ik nooit echt stil sta bij wat ik wil of hoe ik me voel. Ik ben meer bezig met door de dag heen komen dan wat anders. Geen idee hoe het voelt om met mij te zijn. Betekent dat dan dat ik elke dag weet hoe het met me gaat? Klinkt wel raar…’

Geen zin of tijd om te lezen?

Heb je geen zin of tijd om te lezen, maar wel om te luisteren?
Beluister dan onderstaand geluidsfragment.

Hallo , 
Tijd voor de tweede vraag van deze week.

Je verbonden voelen met de ander kan heel kwetsbaar voelen. Wanneer je je verbonden voelt, loop je namelijk kans op pijn, verdriet en angst. Zo kan het heel verdrietig zijn wanneer iemand uit je leven verdwijnt, omdat hij of zij overlijdt. Dit is de manier waarop je hoofd ernaar kijkt.

Maar vanuit je ziel bestaat het verdwijnen van de ander niet. Zolang jij de verbondenheid met de ander, de liefde voor de ander, in jezelf levend houdt, blijf je verbonden met die persoon. De vorm is verandert, maar de verbinding niet.

Mijn tweede vraag aan jou deze week

Geen zin om te lezen?

Heb je geen zin of tijd om te lezen, maar wel om te luisteren?
Beluister dan onderstaand geluidsfragment.