Marjolein van Belle
02/20/2025
2 min
0

Ik ben volgens mij boos

02/20/2025
2 min
0

Ik ben volgens mij boos!
Hoe kom ik beter bij mijn boosheid?

Boosheid is een krachtige emotie. Het kan je grenzen aangeven, je energie geven en je helpen op te komen voor wat belangrijk voor je is. Maar veel mensen hebben moeite om echt bij hun boosheid te komen. Misschien omdat ze hebben geleerd dat boos zijn niet mag, of omdat ze het spannend vinden wat er onder die boosheid zit. Hoe kun je beter in contact komen met je boosheid zonder erin vast te blijven zitten?

1. Begrijp je relatie met boosheid

Ben je iemand die boosheid inslikt, snel relativeert of zich schuldig voelt als je boos wordt? Of barst je juist uit zonder dat je echt begrijpt waar het vandaan komt? Jouw relatie met boosheid is vaak gevormd door wat je vroeger hebt meegekregen. Als boosheid thuis niet werd geaccepteerd, heb je misschien geleerd het te onderdrukken. Door dit patroon te herkennen, kun je onderzoeken hoe boosheid zich bij jou uit.

2. Voel het in je lichaam

Boosheid is niet alleen een emotie, het is ook een fysieke ervaring. Waar voel jij spanning als je boos bent? Misschien trek je je schouders op, bal je je vuisten of voel je een druk op je borst. Door je bewust te worden van de signalen in je lichaam, kun je boosheid eerder herkennen en leren voelen zonder er direct iets mee te hoeven doen.

3. Onderzoek wat eronder zit

Boosheid staat vaak niet op zichzelf. Het kan een beschermlaag zijn over verdriet, angst of machteloosheid. Vraag jezelf af: wat roept deze boosheid in mij op? Wat maakt dat dit me zo raakt? Door eerlijk te zijn over wat eronder ligt, kun je op een diepere laag met je emoties werken.

4. Geef je boosheid ruimte

In plaats van je boosheid weg te drukken of te laten exploderen, kun je manieren vinden om het te uiten zonder destructief te zijn. Schrijf een brief (die je niet hoeft te versturen), beweeg je lichaam door te schudden of te stampen, of maak geluid zoals een diepe zucht of een schreeuw in een kussen. Erken de energie van boosheid en geef het een uitweg.

5. Gebruik boosheid als kompas

Boosheid wijst je vaak de weg naar wat belangrijk voor je is. Waar strijd jij voor? Waar liggen je grenzen? In plaats van boosheid te zien als iets negatiefs, kun je het beschouwen als een signaal dat je iets nodig hebt. Door te luisteren naar wat je boos maakt, kun je helderder communiceren en beter voor jezelf zorgen.

6. Zoek ondersteuning

Als boosheid een lastig thema voor je is, kan het helpen om hier met een professional over te praten. Lichaamsgerichte hechtingstherapie kan je helpen boosheid niet alleen mentaal te begrijpen, maar ook fysiek en emotioneel te doorvoelen. Soms is het fijn om iemand te hebben die je begeleidt in dit proces.

Boosheid is niet ‘fout’ of ‘gevaarlijk’. Het is een waardevolle emotie die je iets wil vertellen. Hoe meer je het erkent en begrijpt, hoe krachtiger en vrijer je jezelf voelt.

Reacties
Categorieën